episy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Kuchnia wegetariańska wyklucza spożycie mięsa i wyrobów mięsnych oraz ryb. Jeszcze bardziej rygorystyczna jest kuchnia wegańska, gdyż oprócz mięsa, wędlin, ryb nie dopuszcza w jadłospisie nabiału, jaj, a nawet miodu, jako produktu pochodnego od zwierząt.
Króluje tu przeważnie zdrowa żywność
Coraz większa rzesza wegan i wegetarian wypracowała bardzo wiele zachowań i kulturę. Głównie jednak chodzi o odżywianie. Kuchnia wegańska i wegetariańska bazuje przede wszystkim na nie spożywaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie jedzą wprawdzie nabiał, ale pochodzący wyłącznie z hodowli przyjaznej zwierzętom. Przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie uwzględniają głównie rośliny uprawiane w sposób ekologiczny. Króluje tu przeważnie zdrowa żywność. Także oprócz aspektu etycznego dochodzi jeszcze ten zdrowotny.
A jak to jest u wegan?
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.